Η ψυχική υγεία σε εργαζόμενους του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας Αλεξάνδρας
Other Titles: The mental health of employees in the Alexandras National Primary Health Care network (PEDY) facility
Authors: Stamouli, Maria Ageliki 
Goula, Aspasia 
Natsis, Chrysostomos 
Nikolopoulou, V. 
Chrysanthopoulos, Sofoklis 
Pateras, John 
Latsou, Dimitra 
Issue Date: 1-Sep-2020
Journal: Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 
Volume: 37
Issue: 5
Keywords: ΕΓΥ-28, Οδηγίες βαθμολόγησης, Ψυχική διαταραχή, Ψυχική υγεία
Abstract: 
ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση του επιπέδου ψυχικής υγείας (ΨΥ) των εργαζομένων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) Αλεξάνδρας, καθώς και των δημογραφικών παραγόντων που πιθανόν επιδρούν στον βαθμό και στην εμφάνισή της.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διενεργήθηκε δειγματοληπτική ποσοτική έρευνα σε δείγμα 100 επαγγελματιών υγείας του ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας. Για τη διεξαγωγή της έγινε χρήση του τυποποιημένου ερωτηματολογίου αυτο-αναφοράς GHQ28 (General Health Questionnaire-28), που χρησιμοποιείται διεθνώς για την ανίχνευση ήπιων ψυχικών διαταραχών στον γενικό πληθυσμό. Για την κωδικοποίησή του και τον υπολογισμό μιας συνολικής βαθμολογίας ΨΥ ακολουθήθηκε η παραδοσιακή μέθοδος, σύμφωνα με την οποία υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν μεγαλύτερη πιθανότητα ψυχολογικής διαταραχής, ενώ συνολική βαθμολογία >4 υποδηλώνει πιθανή ύπαρξη ψυχολογικής διαταραχής. Για τη στατιστική ανάλυση έγινε χρήση του λογισμικού προγράμματος Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 25.0.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από την έρευνα δεν ανιχνεύτηκαν ενδείξεις ψυχολογικής διαταραχής στους εργαζόμενους
του ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας, καθώς βρέθηκε χαμηλό μέσο επίπεδο συνολικής ΨΥ (μέση τιμή [ΜΤ]=2,68, διάμεσος [Δ]=1, τυπική απόκλιση [ΤΑ]=3,64). To 80% των συμμετεχόντων είχε συνολική βαθμολογία ΨΥ <4, εύρημα το οποίο έδειξε και τη στατιστικώς σημαντικά (p<0,05) χαμηλότερη τιμή της συνολικής ΨΥ από το κατώτερο αυτό όριο (cut-off=4). Επί πλέον, βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές (p<0,05) ανάμεσα στις υπηρεσίες εργασίας για την υποκλίμακα της κατάθλιψης, καθώς και ότι η ηλικία συσχετίστηκε σημαντικά (p<0,05) με την
υποκλίμακα των σωματικών συμπτωμάτων, αλλά και με τη συνολική ψυχική υγεία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι εργαζόμενοι του ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας παρουσίασαν χαμηλή βαθμολόγηση και στη συνολική ΨΥ, καθώς και σε όλες τις υποκλίμακές της, με τις γυναίκες και τους συμβασιούχους υπαλλήλους να εμφανίζουν υψηλότερες τιμές, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μόνιμους υπαλλήλους, αντίστοιχα, χωρίς όμως να ανιχνευτούν στατιστικά σημαντικές διαφορές. Στην υποκλίμακα της κατάθλιψης το διοικητικό προσωπικό παρουσίασε υψηλότερη βαθμολόγηση τόσο από το ιατρικό όσο και από το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ για την ίδια διάσταση το ιατρικό προσωπικό εμφάνισε υψηλότερη βαθμολόγηση απ’ ό,τι το νοσηλευτικό προσωπικό. Τέλος, η ηλικία παρουσίασε μέτρια αρνητική
συσχέτιση τόσο με τα σωματικά συμπτώματα όσο και με τη συνολική ΨΥ. Τα ευρήματα της παρούσας εργασίας δημιουργούν την ανάγκη έρευνας σε μεγαλύτερη κλίμακα σχετικά με την κατανόηση των αιτιών εμφάνισης ήπιων ψυχικών διαταραχών στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, καθώς και των παραγόντων που ευθύνονται για την εμφάνισή τους.
ISSN: 1105-3992
URI: https://uniwacris.uniwa.gr/handle/3000/1864
Type: Article
Department: Department of Business Administration 
School: School of Administrative, Economics and Social Sciences 
Affiliation: University of West Attica (UNIWA) 
Appears in Collections:Articles / Άρθρα

CORE Recommender
Show full item record

SCOPUSTM   
Citations

1
checked on Nov 21, 2024

Page view(s)

34
checked on Nov 23, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.