Κερκυραϊκό αρχείο Guilford
Authors: Kyriaki - Manessi, Daphne 
Publisher: Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας
Issue Date: 1-Jan-1984
Keywords: Guilford C., Ιόνιος Ακαδημία, Κέρκυρα, Αναγνωστική Εταιρία, Κατάλογος
Abstract: 
Το Αρχείο του Λόρδου Γκίλφορντ (ακραίες χρονολογίες: 1773-1827) κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των συλλογών της Αναγνωστικής Εταιρίας. Πρόκειται για ένα μέρος της αλληλογραφίας που διατηρούσε ο ένθερμος φιλέλληνας, οραματιστής και ιδρυτής της Ιονίου Ακαδημίας (το 1824) Λόρδος Γκίλφορντ με πολλές σημαίνουσες προσωπικότητες του ελληνισμού.

Το αρχείο Γκίλφορντ της Αναγνωστικής Εταιρίας ουσιαστικά αποτελεί ένα τμήμα του διασπασμένου προσωπικού αρχείου του λόρδου Γκίλφορντ που βρίσκεται και σε άλλα Αρχεία και Βιβλιοθήκες εντός αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος, όπως στο Λονδίνο (British Library, Public Record Office) και στην Οξφόρδη (Bodleian Library).

Η συλλογή της Αναγνωστικής, ταξινομημένη σε δεκατρείς φακέλους, περιλαμβάνει 644 έγγραφα (κυρίως επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία), σε διάφορες γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ορισμένα είναι λατινικά και κάποια οθωμανικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πολλά σημαντικά έγραφα που αφορούν στην ίδρυση, την λειτουργία και τους καθηγητές της Ιονίου Ακαδημίας.

Σημαντικά είναι, επίσης, και τα έγγραφα (αλληλογραφία, οικονομικά στοιχεία, κατάλογοι κ.λπ.) τα αναφερόμενα στην Φιλόμουσο Εταιρία των Αθηνών (έτος ίδρυσης το 1813) και ειδικότερα στη σχέση του Γκίλφορντ με αυτήν και την δράση των μελών της, όπως του Αλεξάνδρου Λογοθέτη Χωματιανού. Στο ίδιο Αρχείο ανήκουν επίσης τρία κατάστιχα αντιγράφων επιστολών (copia lettere) και τρία τετράδια λογαριασμών.

Ο Γκίλφορντ αλληλογραφούσε με μεγάλο αριθμό συγχρόνων του επιφανών προσωπικοτήτων, πολιτικών και πνευματικών ανδρών Ελλήνων και ξένων, όπως τους Ιωάννη Καποδίστρια, Αδαμάντιο Κοραή, Σπυρίδωνα Τρικούπη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ανδρέα Κάλβο, Άνθιμο Γαζή, Γρηγόριο Κωνσταντά, Αθανάσιο Ψαλίδα, Θεόκλητο Φαρμακίδη, Νεόφυτο Βάμβα, Κωνσταντίνο Ασώπιο, Χριστόφορο Φιλητά, Ανδρέα Μουστοξύδη, Κωνσταντίνο Γεροστάθη, τους Γεώργιο, Μιχαήλ και Δημήτριο Σχινά, και άλλους. Από τους ξένους αλληλογράφους του μνημονεύουμε, μεταξύ άλλων, μόνο τον Sir Frederick Adam, Lord High Commissioner of the Ionian Islands, Henry Bathurst, 3rd Earl Bathurst, Secretary of State for War and the Colonies, Frederic Cavendish Ponsoby, Major General.

Το εν λόγω Αρχείο περιήλθε στην Αναγνωστική Εταιρία το 1981, επί προεδρίας Κώστα Νικολάκη-Μούχα, αφού αγοράστηκε σε πλειστηριασμό στο Λονδίνο, με την καθοριστική συνδρομή γενναίων χορηγιών ελλήνων εφοπλιστών (οικογένεια Βλασσόπουλου, Τρύφων Κέδρος, Γεώργιος Χατζαντωνάκης, Γεώργιος Λεμός, Ιωάννης Χατζηπατέρας). Μαζί αγοράστηκε και τμήμα του αρχείου του ανεψιού και κληρονόμου του Γκίλφορντ, George Augustus Frederick Charles Holroyd, 2nd Earl of Sheffield.
Το Αρχείο του 2nd Earl of Sheffield, περιλαμβάνει 285 έγγραφα των ετών 1826-1836. Έχουν και αυτά ενδιαφέρον, διότι αφορούν -μεταξύ άλλων- στη διαχείριση της σπουδαίας βιβλιοθήκης του λόρδου Γκίλφορντ, την οποία εκείνος είχε δωρίσει στην Ιόνιο Ακαδημία, αλλά μετά τον θάνατό του επεστράφη στη Βρετανία, επειδή η βρετανική Αρμοστεία δεν τήρησε τους όρους της διαθήκης και ο κληρονόμος του Γκίλφορντ διεκδίκησε την επιστροφή της. Κατόπιν η βιβλιοθήκη πωλήθηκε στο Λονδίνο σε διαδοχικές δημοπρασίες. Ωστόσο, μέρος της, που περιλαμβάνει πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών παλαιοτύπων και χειρογράφων, παραμένει στη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Το αρχείο Σέφηλντ που εναπόκειται στην Αναγνωστική Εταιρία, δεν έχει μέχρι σήμερα καταλογογραφηθεί αναλυτικά.

Η καταλογογράφηση του αρχείου Γκίλφορντ, έχει γίνει από την κυρία Δάφνη Κυριάκη και εκδόθηκε ένας κατάλογος 182 σελίδων, το 1984: (Κυριάκη, Δάφνη Ι. Δ. (επιμ.), Κερκυραϊκό Αρχείο Guilford: Κατάλογος: Έκτακτο Δελτίο. Κέρκυρα: Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, 1984).
URI: https://uniwacris.uniwa.gr/handle/3000/548
Type: Book
Department: Department of Archival, Library and Information Studies 
School: School of Administrative, Economics and Social Sciences 
Affiliation: University of West Attica (UNIWA) 
Appears in Collections:Books / Βιβλία

CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

17
checked on Jul 7, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.