Η Μουσική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Authors: Sotiriou, Christina 
Issue Date: 1-Jan-2020
Conference: 7ο Επιστημονικό Συνέδριο "Σχεδιάζοντας τη Διδακτική, την επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση των Εκπαιδευτικών Ειδικοτήτων", 17-18 Ιανουαρίου 2020, Αθήνα, Ελλάδα 
Book: Πρακτικά 7ου Επιστημονικού Συνεδρίου 2020 "Σχεδιάζοντας τη Διδακτική, την επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση των Εκπαιδευτικών Ειδικοτήτων" 
Volume: 2
Abstract: 
Σκοπός της ανακοίνωσης είναι η παρουσίαση μιας συνοπτικής εικόνας της δημόσιας και της ιδιωτικής μουσικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες στην Ελλάδα. Ειδικότερα θα αναφερθούμε στην ιδιαιτερότητα της διδασκαλίας, ανάλογα με τα επίπεδα εκπαίδευσης, στην προσχολική αγωγή, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Θα γίνουν αναφορές στην ερμηνεία της χορωδίας και των μικρών ορχηστρικών συνόλων σε σχέση με την εκπαίδευση, και θα παρουσιαστεί η συμβολή των Μουσικών Σχολείων στον ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν τα ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για τη Μουσική Εκπαίδευση και θα συζητηθεί η προσφορά τους, όπως και άλλων Παιδαγωγικών Τμημάτων όπου διεξάγονται μαθήματα Μουσικής Παιδαγωγικής. Επίσης, θα γίνει σύντομη αναφορά στις σπουδές μουσικής στα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές. Διαπιστώνεται ότι, ενώ οι Πανεπιστημιακές σχολές μουσικολογίας δε δίνουν τίτλους οργάνων, η διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων θεωρείται πλήρης, σφαιρική και ξεπερνά κατά πολύ το περιεχόμενο των ωδειακών σπουδών. Από την άλλη πλευρά, τα Ωδεία, ως αδιαβάθμητοι οργανισμοί μουσικής εκπαίδευσης, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αναγνώριση και την ισοτιμία των τίτλων που παρέχουν. Τέλος, κρίνοντας και αξιολογώντας τα αναλυτικά προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης στην εξελικτική τους πορεία, διαπιστώνεται ότι τα τελευταία χρόνια αισθητή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός, καθώς και περιθώρια μελλοντικής προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα της σύγχρονης μουσικοπαιδαγωγικής αντίληψης.
ISBN: 978-618-82283-2-0
978-618-82283-3-7 (set)
URI: https://uniwacris.uniwa.gr/handle/3000/1235
Type: Conference Paper
Department: Department of Early Childhood Education and Care 
School: School of Administrative, Economics and Social Sciences 
Affiliation: University of West Attica (UNIWA) 
Appears in Collections:Book Chapter / Κεφάλαιο Βιβλίου

CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

18
checked on Sep 11, 2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.